Another close look at Nature.

Macro of micro fotografie zorgt ervoor, dat je op een andere manier door de natuur beweegt. Je gaat langzamer, want je kijkt naar kleinere objecten en je moet meer op de details letten.  Als ik wandel maak ik vaak een mix van foto's, maar de laatste tijd maak ik meer en meer macro foto's.

Je mist zoveel details, omdat onze ogen eenvoudig niet sterk genoeg zijn. Zelfs als je door de zoeker kijkt tijdens het scherpstellen, zie je nog niet alle details, totdat je de foto op je beeldscherm hebt. Verrassend hoeveel haartjes er voorkomen op planten en bloemen.

Om betere foto's te maken ben ik aan het experimenteren met extension tubes, die de focus afstand vergroten, zodat je dichter bij je object kan komen. Ook heb ik voor mijn bridgecamera een aantal close-up filter aangeschaft, die werken als een vergrootglas. Ik heb maar een echte macrolens met 1:1 vergroting, dus het object wordt 1 op 1 op de sensor getoond.

Ik moest mij hierdoor verplicht gaan verdiepen in manuele instellingen. Heel interessant allemaal. Hoe je met de lichtinval (appeture), sluitersnelheid en focuslengte kan spelen. Je kan het object op verschillende manieren fotograferen, maar door telkens iets te veranderen aan de instellingen, krijg je telkens een andere foto. Behalve dat ik anders door de natuur loop, leer ik steeds meer over mijn camera's.